Het lijkt net het begin van een Jurrasic Park film. Colossal Biosciences een bedrijf dat specialiseert in biotechniek heeft met behulp genetische manipulatie een direwolf teruggebracht. De wolf zou 250.000 tot 100.000 jaar geleden uitgestorven zijn. Gaat het om de-extinctie of niet?
Wat is een direwolf?
De direwolf is een prehistorische hondachtige die vooral voor kwam in Noord- en Zuid-Amerika. Het dier is genetisch heel anders dan de wolf die we nu kennen. De direwolf zou zo’n miljoen jaar geleden afgesplitst zijn van de moderne grijze wolf. Dit is vooral te zien in hun bouw. Direwolven zijn een stuk groter en steviger gebouwd met een bredere schedel en krachtige kaken, gemaakt om botten te breken.
Colossal Biosciences
Colossal is opgericht in 2021 door de ondernemer Ben Lamm en Harvard-geneticus George Church. Hun doel is om extinctie terug te draaien en te voorkomen met behulp van genetische technologie. Dit passen ze toe op een paar projecten waaronder de dodo, de Tasmaanse tijger en de mammoet. “Het baanbrekende de-extinctieproject van Colossal zal de wederopstanding van de wolharige mammoet zijn – of, specifieker gezegd, een koudetolerante olifant met alle kernbiologische eigenschappen van de wolharige mammoet.”
De discussie

Doordat de direwolf tijdens de laatste IJstijd is uitgestorven zijn er problemen met het verzamelen van DNA. Deze zijn vaak incompleet of verslechterd, daarom koos Colossal voor een andere oplossing. “Ons team nam DNA van een 13.000 jaar oude tand en een 72.000 jaar oude schedel en creëerde gezonde direwolf-puppy’s.”
In het kort hebben zij het dichtstbijzijnde soort wolf gepakt en die door gebruik van gene editing de belangrijkste karaktereigenschappen van de direwolf gegeven. Om deze reden vinden veel wetenschappers dat dit niet echt telt als de-extinctie.
De argumenten
Het terugbrengen van deze wolf wekt veel vragen op van beide kanten. Voorstanders zien dit als een stap van innovatie met veel potentie voor beide klimaat herstel en natuur behoudt. De tegenstanders leveren juist veel kritiek op beide wetenschappelijke maar ook op moralen gronden. Uiteindelijk zal deze technologie door blijven groeien het is maar aftewachten wat de mensheid ermee zal doen.