Zwerfafval wordt steeds een groter probleem

Iedereen heeft weleens wat zwerfafval achtergelaten. Maar mensen en vooral jongeren realiseren zich niet hoe slecht het is voor mens, dier en het milieu.

Afval vergaat heel langzaam of zelfs niet, hierdoor komen er microplastics in de natuur. Geschat wordt er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in de natuur belandt. Zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en dit creëert de plastic soep. Ook dieren zijn de dupe van het gedrag van de mensheid. Afval trekt ongedierte aan en in de natuur raken er dieren verstrikt in, dieren microplastics binnen door het eten van ons afval. 

Gewoontegedrag 

Voor veel jongeren is het een gewoonte dat als je geen prullenbak ziet dat je dan je afval maar gewoon op straat gooit. Ook kijken jongeren veel om zich heen, als je moeder een peuk op straat gooit, kan jij dat ook, dit is gewoontegedrag. Als je afval hebt is het beter om het mee naar huis te nemen en daar weg te gooien inplaats van het op straat te gooien. Er is geen zichtbaar gevolg om je afval weg te gooien, je kan het milieu niet direct zien veranderen omdat je je blikje weggooit, dit is ook een reden waarom jongeren sneller dingen op straat gooien. 

Artikel gaat verder onder de video

Hoe we het kunnen voorkomen is niet makkelijk. Veel jongeren hebben een machteloos gevoel dat je toch niks bijdraagt. Maar als iedereen zijn afval zelf opruimt of meeneemt en thuis weggooit is dat al een groot begin. “Ik denk dat de jeugd meer door heeft met het milieu,” zegt student Meike Prins. Op supportervanschoon.nl staan veel voorbeelden van hoe je zelf actie kan nemen en ook hoe snel dingen vergaan zoals dat kauwgom pas na 20 jaar volledig vergaat. Het opruimen kost ruim 300 miljoen euro per jaar.

Wat doet de overheid?

Gemeenten monitoren hoeveel afval er wordt achtergelaten en ruimt zo veel mogelijk op. Ook proberen ze zo veel mogelijk prullenbakken neer te zetten. Maar in Amsterdam zijn er toch wel problemen met afval, vooral ook omdat er veel zwerfafval wordt achtergelaten. “Ik weet dat het een rookvrije school is maar zet gewoon asbakken neer,” zegt mediacollege student Alex Stuiver. De overheid organiseert wel dingen zoals Supporter van Schoon om vrijwilligers uit te nodigen om samen op te ruimen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *