Jongeren blijven steeds langer thuis wonen

DoorPuck Biemold

10 februari 2025

Jonge twintigers wonen sinds 2023 veel langer thuis dan begin deze eeuw. Door de stijgende huurprijzen en covid-19 is het voor jongeren ontzettend moeilijk geworden om een plek voor zichzelf te bemachtigen die óók nog betaalbaar is. Wat zijn de gevolgen voor jongeren die (gedwongen) langer thuis wonen?


Het CBR heeft onderzocht hoeveel jongeren thuis wonen. Sinds 2010 stijgen de cijfers al met jongeren die langer thuis blijven wonen. Maar sinds 2015 stijgen deze cijfers steeds harder. In 2021 waren de cijfers het hoogst. 

Cijfers van jongeren tussen de 18 en 30 jaar die thuis wonen, 2003-2023. 

Waarom thuisblijven?

Er zijn veel redenen dat het percentage thuiswonende jongeren is gestegen, maar de voornaamste reden is dat de huurprijzen zo uit de pan zijn gelopen dat het bijna onbetaalbaar is geworden. Ook studeren de meesten jongeren en dit kost ook veel. De meesten zullen om schoolgeld, boeken en andere benodigdheden te bekostigen, een lening hebben aangevraagd. 
De coronacrisis heeft tevens enorm veel invloed gehad op de mentale gezondheid en studievoortgang. Het gevolg van deze crisis, zag het CBR, jongeren kregen een studievertraging en sommigen stopten zelf definitief met hun studie. 

De invloeden van de coronacrisis voor jongeren

Zorgen voor jongeren

Door de stijgende cijfers van jongeren die thuis blijven wonen, groeit ook de zorg voor deze jongeren. Veel jongeren worstelen om het financieel op een rijtje te krijgen. De huurprijzen helpen niet bepaald mee. Dit zorgt voor veel stress bij jongeren. De vrijheid van jongeren wordt beperkt en zelfstandigheid mist. Ook stellen jonge mensen het starten van een gezin nog even uit. Dit komt onder andere doordat ze nog thuis wonen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *