Condoom, pil of helemaal niks?

Doormalive

26 september 2024

Vandaag donderdag 26 September is de Dag van de Anticonceptie. Jongeren gebruiken minder vaak condooms of de pil, zo blijkt uit onderzoek.

Jongeren hebben steeds later hun eerste seksuele ervaring. Zo is de gemiddelde leeftijd van 17 jaar naar 18,7 gestegen. Daarentegen daalt het gebruik van anticonceptie enorm. Zo gebruikt in 2024 1 op de 5 jongeren geen anticonceptie terwijl dat in 2017 nog 1 op de 10 was. Dit blijkt uit onderzoek onder tienduizend jongeren van zowel de Rutgers Stichting als Soa Aids Nederland.

Afname

Het pilgebruik onder meisjes en jonge vrouwen die ervaring hebben met seks nam in ruim tien jaar tijd af van 76 procent naar 46 procent. Ook het condoomgebruik neemt af onder jongeren. Zo gebruikt 40 procent van de jongens zonder vaste relatie geen condoom. In 2012 was dit nog 25 procent. Toch neemt het aantal soa’s onder jongeren niet toe.

De afname van soa’s onder jongeren komt onder andere doordat jongeren het minder vaak met wisselende partners doen en steeds vaker een vaste relatie hebben. Ook meldt het onderzoeksbureau Rutgers en Soa Aids Nederland dat soa’s soms weinig symptomen hebben, waardoor jongeren er niet mee naar de dokter gaan.

Europa

Het gebruik van Anticonceptie daalt niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa. Per land zijn er grote verschillen. In Albanië zei 24 procent van de seksueel actieve meisjes bij de laatste keer seks een condoom te hebben gebruikt, in Servië was dat 81 procent. Bij de jongens staat Zweden onderaan met 43 procent en Zwitserland bovenaan met 77 procent. In Nederland gebruikte 52 procent van de meisjes een condoom tegenover 57 procent van de jongens.

Isabella Tillemans