Ruimtelijk vormgevers overgelopen naar Ma lounge

DoorCas Roode

25 september 2024

Terwijl jij lekker aan het genieten was van de zon is er op school ook veel gebeurd. Zoals je misschien wel hebt gemerkt, er is veel verbouwd in de zomervakantie. Ook is de opleiding Ruimtelijk vormgever (RV) nu verplaatst naar de lounge. In de lounge kon je tijdens je pauze eten of je huiswerk maken, maar nu is de lounge wat verkleind voor de nieuwe lokalen van de opleiding Ruimtelijk vormgeving.  

De opleiding zat in de MA factory. Dit extra gebouw wordt nu gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe huizen.  

De Ma Factory onder constructie

De directie vond de factory niet zo toekomstbestendig. “We wilden voor de studenten en ook voor de opleiding een eigen tijds omgeving hebben. Dus we hebben eigenlijk besloten dat we dat op een nieuwe plek wilden doen hier op school. Het fijne daarvan is ook dat het niet alleen maar nieuw is maar ook dat we RV weer hier in het gebouw hebben. Dat vinden we ook fijn, want dan zie je je collega’s en studenten die zien elkaar onderling weer.”

“Het andere verhaal is dat we de Factory huurde dus dat hoeft nu ook niet meer. “ We zijn zeker blij met het eindresultaat, het is heel transparant en het zijn hele mooie ruimtes waar je je creatieve werk kan doen. Dus we zijn er super blij mee en dat is ook wat ik van de studenten en docenten tot nu toe terug hoor.”  Dit hadden de tweedejaars studenten te zeggen: “Ja ik mis het oude gebouw, want je had een heel gebouw. Je had een hele ruimte voor je eigen opleiding waar maar een aantal mensen waren. Hier is er minder privacy, omdat onze muren van glas gemaakt zijn.”

Tweedejaars studenten vinden dat er voor- en nadelen zijn. “Het is fijn dat we nu een kantine hebben maar het is hier wel een stuk drukker, minder ruimte en de klaslokalen zijn kouder.”

Er is nu wel een extra opleiding in het gebouw, maar er is geen extra ruimte in de school, en dat is ook te merken: “Je hebt meer overlast dan voorheen, maar het is wel goed verdeeld in eigen stukjes, er is ook minder plek om rustig te kunnen werken. Aangezien ons stukje grenst aan de kantine is er in de pauzes nog meer overlast.”

Ook leerlingen van andere opleidingen zijn niet te spreken over dat er minder ruimte in de kantine is door RV zo zegt een student, “Ik vind het nergens op slaan, we zouden een nieuwe kantine krijgen. Er waren nieuwe plannen gemaakt door studenten voor een betere kantine, maar die zijn nu niet doorgekomen omdat zij hier nu zitten. Ga gewoon ergens anders heen.” Een andere student zegt: “Niet echt fijn omdat het heel druk is en het moeilijk is om een plek te vinden. Ik ga vaak ergens anders heen om pauze te houden, bijvoorbeeld naar buiten of ergens in de gang. Alleen is dat niet ideaal.”

Foto van lege Ma lounge en RV klaslokalen

De afdeling financiën geeft informatie over de kosten. “Als we nu een schatting maken is het ongeveer 500.000 – 600.000 euro die we kwijt zijn aan de totale verbouwing. We hebben beneden de radio studio aangepakt, zo zijn er wat docentenkamers verplaatst, nieuwe inrichting, schilderwerk en dat soort dingen. Er is goed geïnvesteerd. We krijgen overheids subsidie om het reguliere onderwijs bekostigen. daarnaast reserveren we jaarlijks een bedrag voor onderhoud.”

In het kort. Studenten van RV moeten nog even wennen, maar de directie er erg over te spreken. Het heeft heel veel geld gekost , maar de educatie lijdt er niet onder. De overlast van de drukte is nog een groot probleem. Hopelijk komt er snel een oplossing voor. Wil je het interview ook zien? Dat kan op het instagram account van MaLive.nl!