Column: Ophef rond black face oranje-fans

 Ook de antiracistische organisatie Kick Out Zwarte Piet was duidelijk: “Je lijkt niet op Ruud Gullit maar op Zwarte Piet

Het is geen geheim dat Nederland een lange geschiedenis heeft met blackface. Dit gevoelige stukje uit onze geschiedenis vinden we blijkbaar heel moeilijk los te laten. Er zijn nog te vaak incidenten waar black face voor komt. Want bij dit Ek was het weer zo ver, drie mannen in black face als Ruud Gullit.

Wat is black face?

Blackface werd in de 19de eeuw veel gebruikt in de theaterwereld, daar schminkten ze zich zwart, maakte extreem rode lippen en zetten ze een typetje op van een donker persoon. Black face werd gebruikt om donkere mensen belachelijk te maken/te vernederen. Zwarte piet is ook een blackface karakter. Er zijn plekken in Nederland waar we dit typetje nog steeds zien.

Waarom

Voor veel mensen is dit nog een moeilijk concept. Waarom mag het nou weer niet, of wat is hier nou weer mis mee. Het karikatuur van een donker persoon nadoen is natuurlijk nooit een goed idee of het nou een eerbetoon was of niet. Wat meerendeels het probleem is, is de erkenning dat zwarte piet racistisch is en de gevoelige geschiedenis die Nederland heeft.

Internationaal

Internationaal zijn ze echt niet blij met ons. De Daily mail, de Engelse equivalent van De Telegraaf, schrijft: “Een nogal zure nasmaak blijf achter nadat sommige supporters hun gezichten zwart verfden om op Gullit te lijken. Blackface is een oude praktijk die zo’n 200 jaar teruggaat. Het wordt gezien als racisme en veel mensen vinden het uitermate beledigend.” Ook in Duitsland laait de discussie op over het walgelijke gedrag van de mannen. Veel landen vragen zich af waarom Nederland het zo moeilijk vind de racistische praktijk achter zich te laten.

Hoe je het went of keert black face blijft black face. Je kan niet zomaar je bruin schminken en een rasta pruik op doen. Zonder dat je een gevoelig punt raakt bij veel mensen. Er zijn ook nog meer manieren om de voetballer te eren. Om dat zo te doen is gewoon niet de manier.