MA-studenten over hun nostalgie met Habbo Hotel

DoorCasper Visser

19 juni 2024

De 2005-versie van Habbo Hotel is sinds dinsdag 18 juni weer te spelen. De ontwikkelaar van het spel (Macklebee) heeft een oude server met verloren bestanden weten terug te vinden en heeft hierdoor de versie uit 2005 opnieuw weten uit te brengen. Habbo had de piek in het jaar 2012 toen er ruim 270 duizend avatars geregistreerd waren en er maandelijks 5 miljoen verschillende mensen het platform bezochten. Veel mensen op het Mediacollege hebben waarschijnlijk nog enkele herinneringen aan en hier komen daar een aantal voorbeelden van.

Meerdere studenten hebben hun herinneringen gedeeld. ‘Vroeger speelde ik dit spel heel veel met mijn beste vriendin’ verteld een student. ‘Vroeger deden we altijd een roleplay bij iemand die de McDonalds had nagemaakt, dan deden we ook af en toe alsof we die gingen overvallen’.

Dit soort dingen zijn maar het topje van de ijsberg van wat je kunt doen op Habbo. Op het platform praten mensen met elkaar, kun je met elkaar spelletjes doen om credits te verdienen en kan je met elkaar een gezamenlijke kamer maken en opbouwen.

‘Mijn vriendengroep en ik hebben tijdens onze basisschool tijd nog heel veel op onze computers dit spel gespeeld, dit was toen we een jaar of 11 a 12 waren’. Dit soort flashbacks heb ik vandaag vaker gehoord van mensen, Habbo speelde in de jeugd een hele grote rol en dat merk je nog steeds als je er over praat met mensen. Het platform valt veel te vergelijken met andere oud social media websites zoals: Hyves en MSN. Het doel van deze partijen was mensen online met elkaar verbinden.

Tijdens mijn verdere rondvraag kom ik nog meer mooie en nostalgische verhalen tegen. ‘vroeger kreeg ik voor mijn verjaardag als cadeau geld die ik mocht uitgeven voor Habbo credits, toen stond ik tussen mijn vrienden met een hele nieuwe outfit, die snapte het niet helemaal’. Ondanks dat je credits kon kopen kan je ze ook behalen door het spel te spelen of je te registreren als habbo member.

Habbo Hotel is een mooie samenvatting van de jeugd van heel veel mensen en sinds 18 juni kan je dit dus weer herbeleven. Aangezien de 2005 versie van het spel een 18+ game is, zijn er weinig mensen nodig om de servers in de gaten te houden. Voor iedereen die het leuk vindt om zijn jeugdsentiment op te halen is dit dus weer een optie, spreek ik je daar?