Geen motivatie meer? Deze tips helpen je door de laatste schoolweken.

DoorAnouk Baars

19 juni 2024

De laatste weken voor de zomervakantie zijn in gegaan en hoewel je eerst stress had voor de laatste grote opdrachten, heb je nu steeds minder motivatie. Je zit letterlijk af te tellen totdat de vakantie begint, je hebt minder zin in school en laat je huiswerk naast je liggen. Maar hoe overleef je deze laatste weken nou? Hier een paar tips.

Wat moet je juist wel doen?

Plannen. En ja, dat heb je vast vaker gehoord. ‘maak een planning.’ vertellen ze je vaak, maar het kan echt helpen om je laatste opdrachten op tijd in te leveren. Al zit je maar een half uurtje op een dag aan je schoolwerk, je hebt dan toch iets gedaan. Spreek met jezelf af om sowieso even aan je schoolwerk te zitten, zet een wekker van een kwartier en als je er dan lekker in zit dan ga je gewoon verder.

Neem genoeg rust, soms ben je nou eenmaal moe, accepteer dat nou. Ga lekker tussen het schoolwerk door even liggen, maar niet te lang natuurlijk. Rust is goed voor een mens, zeker als je stress hebt voor het einde van het jaar.

Beweeg! Als een mens beweegt of sport komt er een stofje vrij genaamd: dopamine. Dat maakt je blijer, waardoor je weer meer motivatie krijgt. Ga een rondje hardlopen of ga even langs de sportschool. Al ga je een rondje lopen, dat kan al genoeg zijn om er daarna weer tegenaan te kunnen.

Je staat er niet alleen voor, vraag een docent of je ouders om even te helpen. Je bent ook nog maar een student, je zit op school om dingen te leren. Als het even niet lukt of je gebrek hebt aan motivatie, ga even praten met je docent; kom samen ergens uit. Samen sta je tenslotte sterker.

Wat moet je vooral NIET doen?

Teveel koffie drinken, hoewel het je wakker houd is het ook heel slecht voor je lichaam. Je wordt er uiteindelijk toch wel moeier van, ga in plaats daarvan eerder slapen of doe een middag dutje. Als je moe bent los het op op een natuurlijke manier, anders kan het heel slecht zijn voor je lichaam.

Jezelf af sluiten, ga er vooral op uit. Zoek je vrienden op, doe iets leuks met elkaar. Het is zonde om je leven helemaal te stoppen, gewoon omdat je geen tijd lijkt te hebben. Af en toe is het goed om school even naast je te zetten, om even je vrienden te zien.

Gaan stressen, hoewel dat lastig klinkt is het niet goed om te gaan stressen. Blijf rustig en ga er even voor zitten, het komt allemaal wel goed. Zoals er eerder al vermeld is, ga even met iemand praten en kom er samen uit. Het is niet nodig om onnodig te stressen, wat je alleen maar tegen houd om überhaupt iets aan school te gaan doen.

Zwanger raken. Het is af en toe lastig te weerstaan, maar in verwachting zijn van een kind kan tot meer stress zorgen. Je moet dan weer allemaal dingen regelen en dan kan je beter wachten tot de zomervakantie, als je er klaar voor bent natuurlijk. Al is het wel handiger om eerst je diploma te halen 😉