Studentenverenigingen ondertekenen gedragscode voor grensoverschrijdend gedrag

Morgen 18 juni ondertekenen meerdere studentenverenigingen een gedragscode over grensoverschrijdends gedrag. Deze gedragscode staat voor respect, integriteit en verantwoordelijkheid. Het moet ervoor zorgen dat studenten een veilige omgeving hebben om zich sociaal en persoonlijk zich te ontwikkelen

Incidenten bij studentenverenigingen

De afgelopen jaren zijn er veel incidenten geweest bij studentenverenigingen. Zo ging er twee jaar geleden een filmpje viral van een speech van studentencorps A.S.C./A.V.S.V. In de speech zieden ze dat vrouwen niet meer dan sperma emmers en hoeren zijn. Er zijn ook veel uit de hand gelopen ontgroeningen geweest waar studenten gedwongen werden om over hun grenzen te gaan en onmenselijke opdrachten kregen. Opdrachten als: seks hebben met een ‘’emmer’’ wat staat voor vrouw en daar een opname van maken, één liter jenever drinken, levende goudvissen eten etc. In de gedragscode staan ook regels over grenzen respecteren zodat je altijd nee kan zeggen tegen opdrachten als dit.

De gedragscode

De gedragscode bestaat uit twaalf hoofdstukken met onderwerpen zoals: (seksueel) overschrijdend gedrag, middelengebruik en duurzaamheid. Deze gedragscode is samengesteld door de Plaatselijke Kamers van Verenigingen (PKvV), Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en meerdere studentenverenigingen. Ze willen dat er bewustwording ontstaat en een verandering van cultuur. Volgens de organisaties is dit nog maar het begin van een nieuwe veiligere toekomst van studentenverenigingen.

Een verenging die bij jou past

Niet veel MBO studenten zitten bij een studentenvereniging maar wel stromen veel MBO leerlingen door naar het HBO waar studentenvereniging populairder zijn. Dus als jij overweegt om je aan te melden bij een studenteverenging is het goed om te weten dat er hard gewerkt wordt om een veiligere sfeer te creëren. In Amsterdam zijn veel verschillende studentenverenigingen. Zo heb je A.A.S.R. SKØLL een studenten roeivereniging, AEGEE Amsterdam en nog veel meer. Het belangrijkste met het uitzoeken van een studentenvereniging is dat het bij jou past. Dus doe goed je research met het uitzoeken zodat jij bij een gezellige en fijne studentenverkiezing komt waar je jezelf kan zijn.