Niet iedereen kan een laptop betalen

DoorZenzi Terpstra

17 juni 2024

Tegenwoordig moet je voor veel opleidingen een eigen laptop aanschaffen. Omdat het best duur is een steeds duurder wordt, kunnen veel mensen de laptops niet betalen. Hier op het Mediacollege moet er ook een laptop aangeschaft worden voor de opleidingen.  

43 procent van de ouders zegt de laptop wel te kunnen betalen, maar dan wel andere dingen te moeten laten gaan. Dat blijkt uit een onderzoek vanuit Ouders & Onderwijs onder 1.211 ouders.  

Financieren

15 procent van de ouders zegt dat ze de laptop helemaal niet kunnen aanschaffen of er veel moeite mee hebben. 37 procent zegt dat ze het wel kunnen betalen. 85 procent van de ouders vinden dat de laptop onmisbaar op de school van hun kind. Daarom voelen de ouders zich onder druk gezet om toch nog een laptop te kopen, ondanks de duren prijzen.  

Ouders vinden dus dat de school de laptop moet financieren maar dat is niet mogelijk volgens Eva de Jong van het NJi. ”Scholen krijgen geen financiering van de regering voor de laptops” zegt Eva. Scholen zijn wel verantwoordelijk voor dat alle leerlingen mee kunnen doen. Wanneer ouders niet kunnen of willen betalen, moet de school met een oplossing komen. Zoals de mogelijkheid te geven om een schoollaptop te lenen. 

Mediacollege

Ook op het Mediacollege wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van laptops, en niet iedereen kan die betalen. Stel jij wilt graag een opleiding op het Mediacollege doen, maar je kan geen laptop aanschaffen, dan zouden er gewoon andere opties moeten zijn. Zo kunnen jouw ouders bijvoorbeeld contact met de rector of administratie opzoeken, zodat je een afspraak kan maken voor financiële ondersteunen of het lenen van een laptop.