Gezondheidsfondsen waarschuwen voor dreigende gezondheidsramp

DoorMees Dekker

17 juni 2024

Nederlanders leven steeds minder lang in goede gezondheid, hebben vaker last van ziektes en 40 procent van de jongeren beweegt te weinig. Om dit te veranderen, moeten alle overheidsbeleidsmaatregelen de gezondheid centraal stellen, zeggen 22 gezondheidsfondsen in een manifest dat vandaag wordt aangeboden aan minister Dijkstra voor Medische Zorg.

De fondsen, waaronder KWF, de Hersenstichting en het Diabetes Fonds, waarschuwen voor een naderende “gezondheidsramp” die ook de welvaart van Nederland kan schaden. Ongezondheid kost de samenleving veel geld en zorgt voor personeelstekorten.

Rol van Industrieën

Volgens hoogleraar Gezondheidseconomie Jochen Mierau zijn vier grote industrieën verantwoordelijk voor veel gezondheidsproblemen: de tabaks-, alcohol-, bewerkt voedsel- en fossiele brandstofindustrie. Hoewel er geen reden is om te roken, stijgt het aantal rokers in Nederland weer. Dit komt onder andere door de introductie van vapen. Ook maken voedselproducenten hun producten verslavend, zodat mensen er meer van willen eten.

Gezondheidstop in 2024

De 22 gezondheidsfondsen willen volgend jaar een ‘gezondheidstop’ organiseren. Hier moeten overheid, bedrijfsleven, wetenschap, zorg- en patiëntenorganisaties concrete afspraken maken om de gezondheid van Nederlanders te bevorderen. Ze benadrukken dat de fondsen niet alleen aandacht willen vragen voor hun zorgen, maar ook actie willen ondernemen en het voortouw willen nemen.

Het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB benoemt preventie als belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen. Dus we streven naar een gezonder Nederland.

Studenten en gezondheid

“Ik vind dat studenten steeds minder gezond leven, aangezien er ook niet meer gesport word op school en je vaak achter een laptop zit. Het zou niemand slecht doen om op hun gezondheid te letten.” Aldus Zenzi Terpstra, student van het Mediacollege.