Twee jaar na de BOOS aflevering van The Voice verschijnt Ali B voor de rechter.

DoorYvette Verkerk

12 juni 2024

Vandaag verscheen rapper Ali B voor de rechter in Haarlem, om 9 uur begon de zaak tegen hem en deze duurt tot en met morgen. Hij wordt verdacht van twee verkrachtingen en twee aanrandingen bij in totaal drie verschillende vrouwen.

 Er is veel pers aanwezig op het moment dat Ali B aankomt, de publieke tribune zit volledig vol. Voor de pers is een speciale filmruimte om de zaak te volgen. Het eerste wat Ali B zegt is dat hij nooit een signaal heeft gehad van de vrouwen dat zij niks met hem wilde. Eén van de zaken is tien jaar geleden gebeurd in die tien jaar is nooit iets aangegeven dat het tegen de zin in is geweest. De andere zaak is vier jaar geleden, door dat het jaren geleden is zegt Ali B “Ik herinner het me maar half of vaag.”. Hij vertelt dat na de BOOS aflevering hij er pas echt over na is gaan denken. Hij huilt en zegt “De suggestie is gewekt dat ik tijdens mijn werk mensen heb verkracht en aangerand.”. De rechtszaak is nog vol aan de gang, maar waar wordt Ali B nou precies van verdacht.

Twee van de drie vrouwen hebben echt aangifte gedaan, de derde vrouw heeft alleen een melding gedaan. De vrouw deed mee aan een programma van Ali B zelf in 2014, zij zegt te zijn verkracht. Voor het programma was zij gevraagd mee te gaan naar Marokko, daar is de verkrachting gebeurd. Zij wilt met haar verhaal andere slachtoffers steunen, maar zelf niks met de rechtszaak te maken hebben. Ze heeft een verklaring afgelegd bij de politie, maar geen aangifte. Toch heeft het Openbaar Ministerie besloten Ali B te vervolgen hiervoor.

Eén van de vrouwen die aangifte deed deed mee aan The Voice of Holland, zij nam deel in 2013 vijf jaar hierna heeft het incident plaats gevonden. In 2018 is zij in de auto gestapt bij Ali B, hij is toen naar een bos bij Amsterdam gereden. Hij heeft haar daar aangeraakt zonder dat zij dat wilde.

De tweede aangifte gaat over een verkrachting en aanranding. De vrouw was aanwezig op het schrijverskamp in 2018, dit was georganiseerd door Ali B en Ronnie Flex. De vrouw heeft ook haar verhaal gedaan in BOOS aflevering over The Voice uit 2022. Zij was intiem bezig met een andere artiest toe Ali B binnenkwam. Zij heeft gezegd tegen hem “Donder op”, omdat zij het niet fijn vond dat hij binnenkwam. Ali B reageerde hier dreigend op “Je bent in mijn huis hé Ik kan je er ook uitzetten.”. Hierna heeft hij zijn vingers in mij gestoken vertelt de vrouw.

Dit kan iedereen overkomen, als het je overkomt praat erover. Als Ma-student loop jij nu of in de toekomst ook stage bij een mediabedrijf. Als jij ooit te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag, meld dit dan bij je SLB’er, stagebegeleider of een vertrouwenspersoon.